Toekenning en uitreiking Gerard Everts Onderscheiding 2018


Op 26 mei werd de Gerard Eversonderscheiding voor de 13e keer uitgereikt, dit keer in het Oude Stadhuys te Gouda. De onderscheiding werd in de prachtige Trouwzaal toegekend en uitgereikt aan de heer Kuiper van de Vrienden van Museum Sjoel Elburg. Hieronder de toelichting van de juryvoorzitter.

 

De heer Kuiper ontvangt de Gerard Everts Onderscheiding uit handen van Anton Aelbers, voorzitter van de NFVM

 

Eind vorige maand werd bekend dat het onze koning wederom behaagd had een aantal onderdanen te vereren met een koninklijke onderscheiding. Ieder jaar ontvangen honderden verdienstelijke Nederlanders een lintje.

Voor buitengewone inzet bij culturele activiteiten  bestaat een ander eerbewijs: de Zilveren Anjer. Daarvan worden er per jaar maar enkele uitgedeeld. Die is dus zeldzaam.

Maar dan de Gerard Evers Onderscheiding. Die is pas zeldzaam. Die is sinds 1990 nog maar twaalf keer toegekend en vandaag volgt de dertiende.

De jurering van deze onderscheiding is dan ook geen sinecure. De jury, bestaande uit Lidewijn Reckman, Raymond Salet en mij, heeft serieus én met enthousiasme, en ondersteund door federatiesecretaris Anna Schuring, deze taak op zich genomen. Wij danken het bestuur van de Federatie voor het in ons gestelde vertrouwen.

Wie was de naamgever van deze onderscheiding? De beschikbare gegevens zijn nogal summier: hij was de oprichter en eerste voorzitter van uw federatie. Hij heeft om vrijwilligerswerk te stimuleren deze onderscheiding voor excellent vrijwilligerswerk in musea ingesteld. Maar vóór de eerste uitreiking overleed hij in 1991, op 46-jarige leeftijd.

In het reglement voor de onderscheiding is een aantal criteria vastgesteld. De onderscheiding wordt toegekend aan iemand die in een museum op voorbeeldige en maatschappelijk relevante wijze vrijwilligerswerk verricht. Beoordeeld worden het resultaat van de verrichtingen, de samenwerking met het museum, en het belang voor de continuïteit van de vriendenkring of het museum.

Voor de Gerard Evers Onderscheiding 2018 zijn vijf voorgedragen kandidaten genomineerd:

 • Mevrouw Geesken Bloemendal- ter Horst, voorgedragen door de Vereniging Dordrechts Museum. Van deze Vereniging was zij twaalf jaar bestuurslid, waarvan de laatste tien jaar als voorzitter. Onder haar voorzitterschap is het belang van de Vereniging en zijn de activiteiten ervan sterk toegenomen.
 • De heer Roy Flem, voorgedragen door de Vrienden van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den helder. Marine-man in hart en nieren, onmisbaar voor de PR voor het museum en de Stichting Vrienden: rondleider, organisator van de marktkraam bij diverse gelegenheden.
 • De heer Peter Gruijters, voorgedragen door de Vereniging van Vrienden van het Historisch Museum De Bevelanden te Goes. Sinds 2010 is hij voorzitter van de Vereniging van Vrienden, die onder zijn bewind gegroeid is en meer activiteiten ontwikkeld heeft. En met “tomeloze inzet” heeft hij voorkomen dat het museum in 2016 door de gemeente gesloten werd.
 • De heer Henk Hollemans, voorgedragen door de Vrienden van Museum Het Domein te Sittard. Bij de oprichting van het Museum Het Domein richtte hij de vriendenstichting op en was twintig jaar voorzitter.
 • De heer Huib Kuiper, voorgedragen door de Vrienden van Museum Sjoel te Elburg. Bestuurslid van de Vrienden, o.a. rondleider in de Sjoel en in de stad Elburg langs panden met een joodse geschiedenis.

Alle vijf zijn het goede kandidaten, en de jury betreurt het te zijn gehouden aan de uitreiking van slechts één legpenning. Uiteindelijk hebben we unaniem gekozen voor toekenning aan de vrijwilliger die vooral betrokken is bij de inhoudelijke aspecten van het verhaal van het museum. De jury adviseerde het bestuur van de Federatie om de Gerard Evers Onderscheiding 2018 toe te kennen aan de heer Kuiper, vrijwilliger van de Sjoel Elburg.

Mevrouw en mijnheer Kuiper, dhr. Aelbers en dhr. K. van den Boogert

De Vrienden van het Museum somden zijn verdiensten op:

 • vanaf de oprichting in 2006 vervulde hij bestuursfuncties,
 • hij organiseert Sjoellezingen met gerenommeerde sprekers,
 • organiseerde en beheert een museumbibliotheek,
 • hij regelt en geeft cursussen Hebreeuws (en als oud-leerling Hebreeuws op het gymnasium weet ik dat je als docent veel geduld moet hebben),
 • is rondleider in de Sjoel en in Elburg,
 • hij vertegenwoordigt het museum bij verwante activiteiten en bij nationale herdenkingen, maar ook op beurzen en markten.

Het bestuur van de Federatie heeft de voordracht overgenomen. Wij verzoeken de heer Kuiper naar voren te komen zodat de voorzitter de onderscheiding in de vorm van een legpenning, gemaakt door Pépé Gregoire, kan overhandigen.

Pim Witteveen

juryvoorzitter

Persbericht Vrienden Sjoel Elburg