Vriendenbezoekdag 26 nov. – Biesbosch MuseumEiland

Datum: 26 november 2022
Tijd: 10:30-13:00 uur

Binden en boeien: in dat kader organiseert de NFVM meerdere Vriendenbezoekdagen per jaar. De bezoekdagen worden georganiseerd door en voor de (achterbannen van de) leden van de NFVM, om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Op 26 november zijn we welkom bij het Biesbosch MuseumEiland.

Het programma is als volgt:

10.30 uur Ontvangst met koffie of thee en een beverkoek
11.00 uur Welkom met uitleg over het ontstaan van het Biesbosch MuseumEiland en de
huidige tentoonstelling over de Sint Elisabethsvloed
11.30 uur Gelegenheid het Museum te bezichtigen (gratis met MJK, anders 10 euro)
13.00 uur Einde van het bezoek

 

Er is een mogelijkheid om in het museum te lunchen, op eigen kosten, in het museum café Biesonder.
Ook kunt u deelnemen aan een boottocht met de Fluisterboot. De boot vertrekt om 14 uur en de
kosten hiervoor zijn met uw museumjaarkaart €11,25 p.p, zonder €19,75. Mocht u daar gebruik van
willen maken koop dan alvast uw ticket online.

Aanmelden vóór 20 november a.s. via de e-mail.

Locatie: Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, 4251 MT Werkendam (met openbaar vervoer slecht bereikbaar)

Vriendenbezoekdag 20 nov. – Stadsmuseum Woerden

Datum: 20 november 2022
Tijd: 14:00-16:15 uur

Binden en boeien: in dat kader organiseert de NFVM meerdere Vriendenbezoekdagen per jaar. De bezoekdagen worden georganiseerd door en voor de (achterbannen van de) leden van de NFVM, om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Op 20 november zijn we welkom bij het Stadsmuseum Woerden.

Het programma is als volgt:

14.00 uur Ontvangst met koffie/thee/iets lekkers
14.30 uur Rondleiding door de huidige expositie “(On)peilbaar water”
15.30 uur Lezing “Iconen van Woerdense Kunst”, door Frans Lander
16.15 uur Afsluiting en napraten onder het genot van een drankje

 

(ON)PEILBAAR WATER, 8 hedendaagse kunstenaars over de relatie tussen mens en water in het Groene Hart
zaterdag 22 oktober 2022 t/m zondag 5 maart 2023

Water, water, water: in onze streek is het overal. 8 hedendaagse kunstenaars hebben zich erdoor laten inspireren en maakten er speciaal voor het museum een kunstwerk bij. De aanleiding voor deze tentoonstelling is het feestelijke jubileum in 2022 van 900 jaar waterbeheer in Nederland en 700 jaar Groot Waterschap Woerden. Ook herdenken we het rampjaar 1672, nu 350 jaar geleden.

Rampjaar
1672, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wordt aangevallen door het Franse leger onder leiding van Zonnekoning Lodewijk de XIV. Een lange strook land – onder water gezet op bevel van stadhouder prins Willem III – dwingt de Fransen tot stilstand net buiten Woerden. Deze verdedigingszone staat nu bekend als de Oude Hollandse Waterlinie. Voor Woerden volgt anderhalf jaar bezetting en schrikbewind van het Franse leger. De boeren ten westen van Woerden komen in grote problemen door hun ondergelopen land.

Waterbeheersing
Tegen deze historische achtergrond heeft het museum acht hedendaagse kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken. Allemaal hebben zich gebogen over het thema water in het Groene Hart. Over de verwoede pogingen van de mens om water te controleren en te benutten, maar ook over haar gevaar en kracht. De geschiedenis van ons waterrijke land leert dat totale waterbeheersing een illusie is. Je vraagt je af: moeten we in plaats van de maakbare natuur niet streven naar leven mét de natuur en ruimte maken voor water?

Van video- tot schilderkunst
De tentoonstelling is verrassend en uiteenlopend. De kunstenaars wonen en werken allemaal in Nederland maar hebben verschillende nationaliteiten en achtergronden. Ze werken in disciplines variërend van fotografie, videokunst, schilderkunst en textielkunst tot installaties en driedimensionaal werk. In korte video’s vertellen de kunstenaars meer over hun werk en hoe het is ontstaan.

Vriendenbezoekdag 12 nov. – Culemborg

Datum: 12 november 2022
Tijd: 13.30-16.00 uur

Binden en boeien: in dat kader organiseert de NFVM meerdere Vriendenbezoekdagen per jaar. De bezoekdagen worden georganiseerd door en voor de (achterbannen van de) leden van de NFVM, om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Op 12 november zijn we welkom bij het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg. Dit museum is gevestigd in een voormalig weeshuis dat tot 1952 in gebruik was.

Het programma is als volgt:

13.30 uur Ontvangst met koffie en wat lekkers
13.55 uur Welkomstwoord door Jan Seij, uittredend-voorzitter van de Culemborgse Museumvrienden
14.00 uur Presentatie over het schilderij van Willem Koekkoek, een prachtig beeld van historisch Culemborg
in de negentiende eeuw door historicus Bert Blommers
15.00 uur Presentatie van het project “Koekkoek en ik” door Leonieke Terlouw, directeur van het museum
16.00 uur Afsluiting door de Yvonne Jakobs, intredend voorzitter van de Culemborgse Museumvrienden.

Aanmelden kan tot uiterlijk 9 november 2022 via de e-mail.
Vergeet u niet om uw museumkaart mee te nemen?

Parkeren kan gratis op ongeveer 5 minuten lopen van het museum bij de Jachthaven en op parkeerterrein Palumbus en
betaald op parkeerterrein Het Hof op 2 minuten lopen van het museum.

Wie zien uit naar uw bezoek!

Met vriendelijke groet,
Jan Seij
Voorzitter

Vriendenbezoekdag 5 nov. – Nationaal Archief

Datum: 5 november 2022
Tijd: 13.30-15.00 uur

Binden en boeien: in dat kader organiseert de NFVM meerdere Vriendenbezoekdagen per jaar. De bezoekdagen worden georganiseerd door en voor de (achterbannen van de) leden van de NFVM, om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Op 5 november zijn we welkom bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Het Nationaal Archief is het nationale geheugen van Nederland. In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen die betrekking hebben op jouw leven, de geschiedenis van Nederland ook in relatie tot andere landen, en de samenleving. Via prachtige tentoonstellingen bieden we nieuwe inzichten in onze unieke collecties.

Wij ontvangen u graag op zaterdag 5 november van 13.30-15.00 uur. Wij hebben rondleiders gevraagd u mee te nemen op reis naar onze huidige tentoonstelling Kòrsou-Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu. Ontdek hier hoe de stemmen, muziek en documenten van toen nog steeds relevant en betekenisvol zijn. Meer informatie vindt u hier.

Na afloop van de rondleiding kunt u nog op eigen gelegenheid door de tentoonstelling heen. Ook kunt u een bezoek brengen aan de onlangs vernieuwde installatie Opstand & Vrijheid.

Het programma is als volgt:

13.30 uur Ontvangst in de hal met koffie en iets lekkers
14.00-15.00 uur Rondleiding door tentoonstelling Kòrsou – Curaçao
15.00 uur Einde, gelegenheid voor eigen bezoek aan tentoonstelling of installatie Opstand & Vrijheid

Gaat u mee op reis naar Curaçao? Wat leuk! Er is plek voor maximaal 30 personen, en maximaal 2 personen per aanmelding. Kosten €7,50 of gratis met Museumkaart. U kunt uzelf en eventuele introducé aanmelden via een e-mail. Dit kan tot en met zondag 29 oktober 2022.

Graag tot ziens bij het Nationaal Archief!

Bezoekadres Nationaal Archief:
Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
Google Maps

Het Nationaal Archief ligt direct naast station Den Haag Centraal en hierdoor goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Plan uw reis op www.ns.nl. Komt u liever met de auto? U kunt tegen betaling parkeren in nabijgelegen parkeergarage Q-Park New Babylon. Vanaf hier is het nog 5 minuten lopen naar het Nationaal Archief.