Bestuur

Het bestuur bestaat uit de volgende personen:

Jan van Zomeren, voorzitter

Geboren in Amerongen (nu gemeente Utrechtse Heuvelrug). Na HBS volgde een studie rechten (bestuurswetenschappelijk). Daarna bijna 40 jaar overheidsdienst, bij achtereenvolgens Defensie, gemeente (Arnhem, Nieuwegein), plv. kabinetschef (Drenthe, Noord-Brabant), en als slot 12,5 jaar burgemeester (Heumen, Gemert-Bakel). Nu is de tijd aangebroken dat alles wat er bij is ingeschoten alsnog kan: veel lezen en reizen, in combinatie met een aantal activiteiten, variërend van rekenkamercommissiewerk in negen gemeenten, Euregio Rhein-Waal en Srebrenica tot aan een bestuurslidmaatschap van Kasteel Amerongen.

Anne de Boer, secretaris

Anne is kunsthistoricus en communicatiedeskundige en heeft zich jarenlang ingezet voor de vrienden van Museum Volkenkunde in Leiden. Zij werkt als online communicatieadviseur en geeft daarnaast rondleidingen en lezingen, o.a. voor de Vrije Academie. Momenteel is zij lid van de Vrienden van Museum de Hermitage in Amsterdam. Daarnaast levert zij bijdragen over o.a. het werven van vrienden en het vergroten van het online bereik en middelen.

Ubbo Scholten van Aschat, penningmeester

Ubbo is geboren en getogen in Gorssel en studeerde daarna rechten aan de Universiteit Leiden en volgde later nog een postdoctorale opleiding master financiële planning aan de Erasmus Universiteit. Hij werkt al jaren voor de Rabobank, momenteel als vermogensmanager voor de regio Midden Nederland. Sinds 2017 is hij voorzitter van de Stichting Vriendenkring van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven en al langere tijd penningmeester van de Stichting Pieus Fonds de Jonge van Ellemeet-Briels. Deze stichting geeft nog steeds uitvoering aan een legaat van Magdalena Briels die in 1685 overleed. Daarnaast is hij ook penningmeester van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde.

Jan Seij

Geboren Zeeuws-Vlaming. Na HBS en politie-opleiding: 7 jaar inspecteur van politie Rotterdam. Daarna 22 jaar NS en daar afgezwaaid als directeur NS Beveiligings Services. Vervolgens 20 jaar consultant integrale beveiliging vanuit eigen bedrijf. Gastheer en rondleider Elisabeth Weeshuismuseum en voorzitter Vrienden van dat museum.

Marianne Bakker, bestuurslid

Marianne Bakker heeft een brede ervaring met musea, erfgoedinstellingen en governance. Zij heeft haar bijna 40-jarige loopbaan in het bibliotheekwerk (hoofd bibliotheek Oosterbeek, rayondirecteur, directeur-bestuurder Bibliotheek Rivierenland, beleidsadviseur Dedicon) gecombineerd met culturele activiteiten en politiek, en gezin. Als auditor bij Certificering bibliotheken en bij Museumregister Nederland, heeft zij regelmatig te maken gehad met Vriendeninitiatieven m.b.t. sponsoring, giften, bemensing, PR of als eigenaar van de collectie. Marianne is sinds 2014 actief als voorzitter van Stichting Museum Kasteel Wijchen, en zet zich tevens in voor de RvT van Cubiss en de RvT van Erfgoed Gelderland.

Vacature: webmaster en secretaris

In 2023 vertrekt onze webmaster en secretaris Anne Woldhuis in verband met het verstrijken van haar statutaire zittingstermijnen. Daarom zijn wij op zoek naar nieuwe bestuursleden. In de profielschets vindt u meer informatie over beide rollen: secretaris / webmaster. Het heeft de voorkeur van het bestuur als beide functies in één persoon verenigd zouden kunnen zijn, maar noodzakelijk is dit niet. Bent of kent u een geschikte kandidaat? Neem dan contact op met ons secretariaat.

Beloningsbeleid bestuursleden

De bestuursleden ontvangen geen vergoeding, alleen voor de Federatie gemaakte onkosten worden vergoed.