Vriendencontactdag Stadsmuseum Woerden

Geslaagd bezoek aan Stadsmuseum WOERDEN met een lange nazit. Op zondag 25 augustus om 13.30 uur verwelkomt Dick Launspach, voorzitter van de museumvrienden van het Stadsmuseum Woerden een twintigtal museumvrienden.

Dit keer komen de Vrienden uit Wageningen, Culemborg, Gouda, Zuylen, Cruqius, Utrecht en natuurlijk ook uit Woerden. Het is een warme dag maar in monumentale pand uit de vijftiende eeuw, is het heerlijk vertoeven. De koffie met traktatie smaakt prima. Ans Bierlaagh,een vrijwilligster van het museum, neemt ons eerst mee naar de Vroedschapszaal. Het interieur is nog grotendeels origineel. Een bijzondere bijeenkomst was in 1610. Er moest een geschil bijgelegd worden tussen de Staten van Utrecht en het Stadsbestuur. Er waren 'hogegasten' bij zoalsvertegenwoordigers van prins Maurits, de Staten-Generaal, de Raad van State en ambassadeurs van Frankrijk en Engeland. Na afloop schonken de gasten een gedenkraam met daarin de wapens van de aanwezigen.

De rondleiding wordt voortgezet langs archeologische vondsten, die altijd bovenkomen als er ergens in het centrum van Woerden gegraven gaat worden. De eye-catcher is de tentoonstelling van de Haagse school in het Groene Hart rond 1900, 'Boeren van toen'. Kunstenaars als Jozef Israels, Anton Mauve, en Jan Hendrik Weissenbruch trokken er met tubes verf en palet op uit om het oer Hollandse landschap maar ook haar bewoners te schilderen. Ans vertelt ons dat het een zwaar leven was. Men was overgeleverd aan de grillen van de natuur. Op de muren zijncitaten geschreven uit het boek 'Het wassende water uit 1925' van de in Woerden geboren Herman de Man.

Tijdens de lange nazit zijn we allemaal zeer tevreden over dit vriendenbezoek en tevens worden herinneringen opgehaald aan vorige vriendenbezoeken in Culemborg, Gouda, Elburg en Den Helder. Een goed initiatief. Reeds 23 vriendenverenigingen hebben zich inmiddels aangesloten bij dit initiatief. Een leuke manier om elkaar op deze wijze beter te leren kennen.

Els Scholten-Quispel