Vriendencontactdag Elisabeth Weeshuis Culemborg

Aarzelend, maar enthousiast begin van de Vriendencontactdagen
Zaterdag 16 maart was de eerste Vriendencontactdag een feit. Het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg beet de spits af. Met de ontvangst van in totaal 9 bezoekers mogen we het begin wel aarzelend noemen, maar we gaan ervan uit, dat het moet groeien. Met de aanwezige Culemborgse Vrienden was het toch een mooie groep. En niet alleen gezellig: er werden ook volop ervaringen uitgewisseld en contacten gelegd.

Eerst koffie met wat lekkers, zegt Jan Seij, de kersverse voorzitter van de museumvrienden in Culemborg. In het museumcafé ontmoeten wij, Goudse vertegenwoordigers, museumvrienden uit Waalwijk, Schiedam, Woerden en natuurlijk ook uit Culemborg. Het is duidelijk dat nog niet alle verenigingen van museumvrienden de vriendenbezoekdagen op hun netvlies hebben staan. Dit eerste begin is in ieder geval hoopgevend.

Tijdens de koffie raken we al volop in gesprek met elkaar. 'Hoe doen jullie dit en hoe doen jullie dat?' Vragen waar elke vriendenclub tegen aan loopt, worden onderling besproken. Natuurlijk worden er volop anekdotes aan elkaar verteld. De sfeer zit er goed in.

Jan heet ons officieel welkom en als we langs de kassa geweest zijn, begint hij aan zijn rondleiding.
Hij neemt ons mee naar Elisabeth van Culemborg. Zij stierf in 1555 kinderloos en liet een groot vermogen na, waaruit o.a. het weeshuis is gebouwd. Gedurende bijna 400 jaar werd dit weeshuis geëxploiteerd voor jongens en meisjes. Het museum is gevestigd in de voormalige meisjesvleugel van het weeshuis. In het museum zijn nog vele sporen die herinneren aan het weeshuis, te zien.
Op de zolder etage is ruimte ingericht voor een wisseltentoonstelling. We zagen er oude archiefstukken waaronder een charter met stadsrechten uit 1318.

Jan wist ons boeiend te vertellen over het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.
Na de lunch was er voor belangstellenden nog een rondleiding door Culemborg.

De eerste Vriendenbezoekdag was voor de aanwezige verenigingen een succes:

“Het was een prachtige rondleiding en een zeer geslaagd begin van de reeks van bezoeken aan musea die meedoen aan het initiatief van de Federatie.”

“Ik heb het bezoek aan jullie museum als bijzonder plezierig en informatief ervaren. Tot gisteren was ik niet bekend met het Weeshuis en er op deze manier kennis mee te maken was erg leerzaam en in feite ook de bedoeling van een dergelijk vriendenbezoek.”