Vriendencontactdag Museum Veere

Op zaterdagmiddag 12 oktober 2019 verwelkomden de Vrienden van het Museum Veere zo’n 25 vrienden van diverse musea uit Nederland in de trouwzaal van het oude Stadhuis van Veere, onderdeel van het Veers Museum.

Als welkom konden de bezoekers zich op deze druilige zaterdagmiddag tegoed doen aan een kopje koffie en thee met zelfgebakken cake. Vice -voorzitter en secretaris ArndJan van Wijk sprak een welkomstwoord en gaf informatie over het Museum Veere en de Stichting Vrienden van het Museum Veere. 160 Vrienden, drie nieuwsbrieven per jaar en 2 vriendenavonden, elk voor de opening van een nieuwe tentoonstelling.

Daarna gaf hij het woord aan Joost Bakker, eigenaar van Galerie “De Vier Gemeten” in Middelburg en deskundige op het gebied van de Veerse kunstenaarskolonie. Joost Bakker is ook auteur van het boek “Veere daar moest je geweest zijn” en samensteller van de gelijknamige tentoonstelling in het Veerse Museum. Spreker sprak over het ontstaan van kunstenaarskolonies in Europa en die van Veere in het bijzonder waarbij vele Veerse schilders de revue passeerden.

Na deze boeiende lezing werd de tentoonstelling van de Veerse schilders in het Stadhuis en in de Schotse Huizen op de Kaai (de hoofdlocatie van het Museum Veere) bezocht waarbij Joost Bakker toelichting gaf bij de tentoongestelde kunstwerken. Al met al een heel geslaagde middag waarbij er een duidelijk beeld van de Veerse kunstenaars kolonie werd gepresenteerd. Voor velen was een het een “eye opener” te merken dat er in Veere zo’n actieve kolonie bestond.

Veere, 13 oktober 2019A.J.P. van Wijk