Vriendencontactdag Vrijmetselarijmuseum

Zaterdag 30 november was het dan zover. De laatste vriendenbezoekdag van 2019. En het was een afsluiting in stijl. Met 15 museumvrienden verzameld in een van de oudste musea van Den Haag in een prachtig pand aan de Javastraat. Nieuwsgierig naar wat de Vrijmetselarij nou werkelijk betekent en welke historie eraan ten grondslag ligt.

De eerste verrassing bij binnenkomst. Wat een monumentale trap! Eenmaal in de centrale hal lopen we al verwonderend richting ontvangstkamer waar we koffie met wat lekkers aangeboden krijgen. Als iedereen is voorzien, worden we welkom geheten door Karel Mulder, interim directeur en Blair Kneppers, een conservator van het museum. Karel vertelt in hoofdlijnen over de essentie van het zijn van vrijmetselaar, de geschiedenis van het pand, de andere activiteiten erin naast het museum en de organisatie van de vrijmetselaren in de wereld, Nederland en de zogenoemde loges.

Daarna neemt Blair ons mee op ontdekkingstocht. Hij begint in de hal en presenteert eenvan de meest invloedrijke Nederlandse vrijmetselaren, prins Frederik. Vervolgens krijgen we een toelichting op de historische wand waarop in hoofdlijnen zowel de stromingen in de wereld als de ontwikkelingvan de vrijmetselaren is weergegeven. En dat toont meerdere overeenkomsten. De wand eindigt bij de fotogalerij van beroemde vrijmetselarenzoals Churchill, diverse Amerikaanse presidenten, Henry Ford, Stan Laurel en Allende om er maar eens een paar te noemen. Maar ook Mozart bleek een actieve vrijmetselaar te zijn.

Dan naar de expositiekamer, waar we een inkijk kregen in de gang van zaken binnen de loge. We ontdekten, dat het enige geheim van de vrijmetselaren is, dat zij alles wat tijdens de bijeenkomsten met elkaar wordt gedeeld –om het in een tegenwoordige terminologie uit te drukken –onder elkaar blijft. Waarom? Omdat het persoonlijk en in vertrouwen met elkaar wordt besproken teneinde jezelf als mens verder te kunnen ontwikkelen. En dat kun je nu eenmaal niet aan de grote klok hangen. Voor de rest is er niets geheim. Natuurlijk, ook de vrijmetselaren kennen hun eigen gebruiken, attributen, procedures, etc. Maar daarin zijn ze niet uniek.

En nu we toch bezig zijn: de vrijmetselaren zijn niet achter de schermen bezig om wat dan ook in de wereld te veranderen, ook al hebben in het verleden zoals de kerk(en) en dictators, maar ook in het heden anders beweerd. Niets van dat alles: de focus is gericht op de mens zelf en des zelfs ontwikkeling. Niets meer en niets minder. En dat blijkt al meer dan genoeg. Boordevol informatie en onder de indruk van dit bijzondere museum sloten we af en konden onder een inmiddels stralende zon, Den Haag gaan verkennen.

Karel en Blair: heel hartelijk dank voor deze bijzondere ervaring!