Vriendencontactdag Slot Zuylen

De Vereniging Vrienden van Slot Zuylen mocht ongeveer 30 vrienden van diverse musea verwelkomen op zaterdagmiddag 13 mei. Na een welkomstwoord van de voorzitter, Jonneke van Keep, vertelde Daan Wolfert iets over de plek waar de vrienden bijeengekomen waren, nl. het koetshuis van het slot. Nu is het in gebruik als museumcafé, maar het is ook een tijd een woonhuis geweest. Alle vrienden kregen even kort de tijd om zich voor te stellen en in drie zinnen te vertellen waarom hun museum zo bijzonder is. Het leuke hiervan was dat in zeer korte tijd diverse musea aan de orde kwamen, waarbij alle aanwezigen in staat waren om in een paar zinnen een duidelijk beeld van hun museum te geven.

Vanwege de grootte werd de groep in tweeën gedeeld voor een rondleiding door het slot. Ria, één van de gidsen, nam de ene groep voor haar rekening, Daan leidde de andere groep rond. Het slot is ongeveer 350 jaar bewoond geweest door leden van de familie Van Tuyl van Serooskerken. In 1952 besloot de toenmalige kasteelheer, baron F.C.C. van Tuyl van Serooskerken, om het slot ‘aan de gemeenschap terug te geven’. Hij en zijn vrouw verhuisden naar het verbouwde koetshuis en het kasteel werd een museum. Het bijzondere van Slot Zuylen is dat de schilderijen, de meubels, het tafelservies, enz., dat in eigendom was van de familie, voor een groot deel nog aanwezig is. Het lijkt dus of de familieleden net vertrokken zijn.

Na de rondleiding werd er op het terras onder genot van een hapje en een drankje door de vrienden nog een tijdje nagepraat over het fraaie kasteel en de bijzondere collectie. Iedereen kreeg een magazine mee naar huis. Dit magazine is een speciale uitgave i.v.m. met de tentoonstelling ‘Aan het hof’. Hierin worden de geschiedenissen van 10 leden van de familie Van Tuyll van Serooskerken verteld, die een functie aan een Europees hof hebben vervuld.

De organisatoren van deze vriendencontactdag kijken terug op een geslaagde bijeenkomst.